Energieffektivisering i fokus - Wallenstams renovering av kontorsfastigheten nära Centralstationen

Foto: ESS group

Stampenområdet nära Centralstationen i Göteborg har Wallenstam genomfört en omfattande modernisering av sin kontorsfastighet på Stampgatan. Fastigheten, som ursprungligen byggdes 1990, har nu byggts ut med ett och ett halvt våningsplan, vilket ger en total yta på 1 500 kvadratmeter. Detta har medfört att byggnadens bruttototalarea nu uppgår till 4 400 kvadratmeter, fördelat på de tre översta våningarna.

PE Teknik & Arkitektur ansvarade för det integrerade arbetet med VVS och energi/inneklimat, vilket inkluderade både tillbyggnaden och optimering av den befintliga delen. I samband med renoveringen och tillbyggnaden har byggnaden genomgått en omfattande modernisering som innefattar en ny, tilläggisolerad fasad med uppdaterad färg, utbyte av fönsterpartier samt installation av solceller.

Wallenstam har haft ett starkt fokus på energieffektivisering och syftet med om- och tillbyggnationen var att förbättra byggnadens energiklassning. PE Teknik & Arkitektur fick därför ansvar för ett omfattande arbete med VVS-installationer och energi/inneklimat, inklusive analyser av dagsljus, solvärme och inneklimat. Under processen byttes en stor del av centralutrustningen ut för att ansluta de nya systemen till de befintliga.

Gabriel Odén, energi-handläggare på PE Teknik & Arkitektur, framhäver projektets komplexitet och potential. Han förklarar att Wallenstam hade höga ambitioner och att en stor mängd åtgärder har genomförts för att uppnå bästa möjliga resultat. Ett nära samarbete mellan energi- och VVS-avdelningarna har varit avgörande för att identifiera de mest effektiva energibesparingsåtgärderna, kartlägga befintliga system och identifiera framtida energibesparingar.

För närvarande pågår intrimning och driftoptimering av systemen, och en uppföljning av energianvändningen planeras för att bekräfta att byggnaden uppfyller energiklass C genom