Älvsbyns kommun anlitar Riksbyggen för att utreda framtidens boendelösningar

Yvonne Westerlund, konceptägare för Vivum på Riksbyggen och kommunstyrelsens ordförande Johan Dahlqvist. Foto: Riksbyggen

I mars 2024 gav kommunstyrelsen kommunchefen i uppdrag att hitta en samarbetspartner för att utreda vilka boenden som kommunen behöver inom social verksamhet. Riksbyggen har vunnit upphandlingen och blivit kommunens nya partner. Syftet är att öka antalet boendeplatser för både äldre och personer med vård- och omsorgsbehov.

Älvsbyns kommun har en växande äldre befolkning, vilket gör att behovet av fler boendeplatser är akut, både för äldre och för personer som kräver vård och omsorg. Därför har kommunchefen Anna Lindberg fått i uppdrag av kommunstyrelsen att upphandla en partner som kan undersöka hur kommunen kan möta dessa behov på ett kostnadseffektivt sätt.

- Riksbyggen vann upphandlingen och kommer nu att genomföra en behovsanalys tillsammans med Älvsbyns kommun. De kommer även att ta fram ett beslutsunderlag med förslag på hur kommunens boendeportfölj kan utformas, säger Johan Dahlqvist, ordförande för kommunstyrelsen.

- Vi ser fram emot att få samarbeta med kommunen för att utreda vilka boendelösningar som är mest lämpliga. Vårt mål är att hitta de bästa lösningarna för äldre och personer med vård- och omsorgsbehov, säger Yvonne Westerlund, konceptägare för Vivum på Riksbyggen.

Utredningen kommer att granska behovet av olika typer av boenden och möjligheten att etablera en kooperativ hyresrättsförening för äldre. Denna boendeform har visat sig vara framgångsrik i andra kommuner och erbjuder en hållbar och kostnadseffektiv lösning.

- Vi ser fram emot att få ta del av det slutliga underlaget som förväntas presenteras i början av 2025, avslutar Johan Dahlqvist.

Så fungerar den kooperativa hyresrättsmodellen Vivum

Vivum-boenden, baserade på den kooperativa hyresrättsmodellen utvecklad av Riksbyggen, har funnits i nära samarbete med kommuner i hela Sverige under en längre tid. I dag finns det kooperativa hyresrättsföreningar enligt Riksbyggens modell i 34 kommuner.

Den kooperativa hyresrättsmodellen är flexibel och kan tillämpas för trygghetsboenden, särskilda boenden eller LSS-boenden. Denna modell gör det möjligt för de boende att påverka beslutsfattandet.