Framtidens Norra Fäladenv - Nytt centrum och 1300 nya bostäder på väg

Illustration av hur Fäladstorget kan se ut i framtiden. Bild: Lunds Kommun

Norra Fäladen ska få ett nytt centrum, det ska bli enklare att korsa Svenshögsvägen, och fler bostäder ska byggas i området. Dessa är några av de idéer som nu föreslås i det nya planprogrammet, som snart går ut på samråd.

– Programmet är spännande och visar hur vi måste arbeta med förtätning i framtiden. Vi ser stora fördelar med att omvandla redan asfalterade ytor till bostäder och gröna gårdar. Nu får Fäladsborna möjlighet att lämna sina synpunkter och hjälpa till att förbättra förslaget, säger Klas Svanberg (M), vice ordförande i byggnadsnämnden.

Planprogrammet är ett första steg i utvecklingen av stadsdelen och visar hur omkring 1300 nya bostäder, fler butiker och caféer samt nya idrottsanläggningar kan bli verklighet.

Ett av underlagen till förslaget är en enkät som kommunen genomförde vid årsskiftet 2022/2023. Fäladsborna fick markera platser på en karta och uttrycka sina åsikter om dem. Över 1300 platser identifierades.

– Fäladsbornas svar har varit en viktig del av planeringen. Förslaget innehåller flera åtgärder som helt överensstämmer med enkätsvaren, säger Jenny Nagenius, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

Många besöker centrum och Fäladstorget, men många upplever platsen som otrygg eller anser att den behöver förändras. Förslaget inkluderar fler bostäder och lokaler där mindre butiker och caféer kan etableras.

– Genom att vända verksamheternas lokaler och bostadsentréer utåt skapar vi liv och rörelse samt bättre överblick över platser som idag är tomma och upplevs som otrygga, förklarar Jenny Nagenius.

Borgareparken är viktig för Fäladsborna, och den ska fortsätta vara en central plats. Planprogrammet föreslår mindre justeringar för att göra parken tryggare och mer tillgänglig. Förslaget inkluderar även fler små parkområden och mötesplatser i stadsdelen.

Svenshögsvägen och andra vägar beskrevs som otrygga i enkäten. Förslaget är att omvandla den breda Svenshögsvägen, som idag delar Norra Fäladen i två, till en stadsgata, vilket ska underlätta för gående, cyklister och bussar. Fler korsningar planeras också för att göra det enklare för de boende att röra sig i området.

I den södra delen av programområdet föreslås en ombyggnad av korsningen Svenshögsvägen/Skarpskyttevägen/Magistratsvägen för att bättre hantera motortrafik. Magistratsvägen kan få mer bostäder på båda sidor, och området mellan Norra Ringen och Magistratsvägen kan få en ny idrottshall, mobilitetshus och fler handelsmöjligheter.

Samrådet pågår från början av september till slutet av oktober, och under perioden kommer en samrådsaktivitet att arrangeras i stadsdelen där boende kan ställa frågor och lämna synpunkter på förslaget.