Byggsektorns utmaningar speglas i limträförsäljningen

Byggprojekt med limträ, foto Setra Trävaror.

Den senaste kvartals- och halvårsstatistiken från Svenskt Trä visar en minskning i limträleveranserna jämfört med samma period föregående år. Under årets första sex månader sjönk försäljningen av projektbalk och lagerbalk med 16,1 procent, vilket speglar en tydlig avmattning i marknaden. Denna nedgång i leveranserna understryker hur byggsektorns utmaningar påverkar marknaden, men det finns tecken på att en återhämtning kan vara på väg.

Trots de rådande utmaningarna är det inte helt mörkt. Limträ behåller en stark position inom större byggprojekt, som lager- och logistikbyggnader, skolor, vårdlokaler och hallar. Även om bostadsbyggandet har saktat av, ser branschens aktörer en ökande efterfrågan inom dessa specifika segment, enligt Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä.

Statistiken från andra kvartalet visar en fortsatt nedgång, där försäljningen av projektbalk, som främst riktar sig mot större byggprojekt och entreprenörer, minskade med 12,8 procent. Försäljningen av lagerbalk, som mestadels säljs via bygghandeln, sjönk med 3,0 procent. Totalt sett minskade limträleveranserna under kvartalet med 9,6 procent jämfört med samma period 2023, vilket bekräftar att den negativa trenden från årets första kvartal håller i sig.

Den minskade efterfrågan på limträ är kopplad till den generella ekonomiska osäkerheten, med färre byggstarter och en svagare privatkonsumtion som följd av höga räntor och inflation. Detta är särskilt tydligt för lagerbalk som säljs via bygghandeln, enligt Daniel Edman, försäljningschef för Bygghandel & Industri på Setra Trävaror.

Fördelningen mellan projektbalk och lagerbalk under första halvåret 2024 är relativt stabil jämfört med 2023, där projektbalk utgör 68 procent av volymen och lagerbalk 32 procent, vilket innebär en liten förändring från föregående års siffror på 69 respektive 31 procent.

Med förväntade räntesänkningar och en marknad som långsamt börjar återhämta sig, förväntas en ökad efterfrågan på större projekt under hösten. Bygghandeln och industrikunder visar på en försiktig tillväxttrend, och det finns förhoppningar om att marknaden ska ta fart under början av 2025, säger Carl-Magnus Nordkvist, försäljningschef på Moelven Töreboda.

Marknadsanalysföretaget Prognoscentret bekräftar att det finns tecken på en återhämtning inom bostadsbyggandet efter flera år av nedgång. Bekämpningen av inflation och förväntade räntesänkningar, tillsammans med det tillfälligt höjda taket för rotavdrag, skapar förutsättningar för ökad investeringsvilja och en gradvis stabilisering av marknaden.

Efterfrågan på byggmaterial med låg miljöpåverkan, som limträ, förväntas öka i takt med skärpta hållbarhetskrav inom byggsektorn. Mikael Lindberg, försäljningschef på Martinsons Byggsystem AB, uttrycker stark tro på en vändning och att marknaden kommer att återhämta sig, särskilt inom stora och komplexa projekt.