Offentlig sektor ökar byggutgifter med 9% under 2023

Källa bild: Byggfakta

Under 2023 upphandlade den offentliga sektorn byggentreprenörer för husbyggnationer till ett totalt värde av 65 miljarder kronor, vilket är en ökning med nio procent jämfört med året innan.

NCC är den byggentreprenör som har haft störst intäkter från offentliga kontrakt, medan Peab är den mest aktiva på projektmarknaden sett till antalet projektuppdrag.

Byggfakta och Tendium presenterar en gemensam rapport med unik statistik som baseras på byggstartade projekt inom både privat och offentlig sektor. Rapporten fokuserar enbart på byggprojekt och offentliga upphandlingar relaterade till husbyggnation.

Enligt Byggfaktas statistik är det uppskattade byggkostnadsvärdet för husprojekt som startat mellan juli 2023 och juni 2024 cirka 207 miljarder kronor. Denna summa omfattar nybyggnation, tillbyggnation, ombyggnation och renovering av husprojekt (infrastruktur- och energi/kraftprojekt är inte inkluderade).

Statistiken visar att byggbranschen upprätthålls av stora industriprojekt, samtidigt som skolbyggande har ökat. Ett av de största industriprojekten som bidrar till det högre värdet är H2 Green Steel i Skellefteå, som beräknas kosta 35 miljarder kronor.

En annan iögonfallande trend i statistiken är att byggboomen i Västra Götaland verkar vara över. Under perioden från 2023 till juni 2024 har det skett ett kraftigt fall i byggaktiviteten i denna region, medan marknaden har stabiliserats i Stockholm och Skåne.

Det minskade bostadsbyggandet har varit en utmaning för många byggföretag.

– Vi har under de senaste åren sett en markant minskning i bostadsbyggandet. Men den offentliga sektorns ökade del av byggentreprenader, tillsammans med stora industriprojekt främst i norr, har delvis kompenserat för nedgången i bostadsbyggandet, säger Peter Åhs, affärsutvecklare på Byggfakta.

Tendiums statistik visar att de offentliga utgifterna för byggtjänster har ökat stadigt sedan 2020. Under 2023 upphandlade statliga myndigheter, regioner, kommuner och offentligt ägda bolag byggtjänster för 65 miljarder kronor, vilket är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.

Mellan 2020 och 2023 har tre byggföretag haft över 200 offentliga kunder: NCC, Skanska och Peab. NCC hade både flest offentliga kunder och högst intäkter från offentliga kontrakt.

Byggentreprenörer med högst intäkter från offentliga kontrakt 2020–2023:

  • NCC (inklusive Nybergs Entreprenad)
  • Skanska
  • Peab
  • ByggDialog
  • Veidekke

Trots detta är Peab den byggentreprenör som anlitats mest för husbyggnadsprojekt som startat under 2022, 2023 och första halvåret 2024, inklusive både offentliga och privata beställare. Skanska ligger på andra plats och NCC på tredje.