Historiska Kronobränneriet till salu - Kommunen rationelliserar fastighetsbeståndet

Foto: Halmstads kommun

Halmstads kommun har nyilgen sammanträtt i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott. Under mötet fattades beslut om bland annat försäljning av kommunala fastigheter och planbesked för att möjliggöra hundratals nya bostäder.

Bland besluten fanns ett positivt planbesked för fastigheten Harplinge 8:2, som ligger inom det större området HAR4 enligt översiktsplanen. Detaljplanen för området, beläget väster om Harplinge centrum, omfattar totalt 270 bostäder, en förskola och ett LSS-boende. Den privata markägaren av Harplinge 8:2 planerar att bygga 200 nya bostäder, inklusive villor, parhus, radhus och kedjehus i olika upplåtelseformer som hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt. Kommunen kommer även att detaljplanera övriga delar av området i linje med översiktsplanen.

På Söder gav utskottet också grönt ljus för en påbyggnad på den kulturhistoriska byggnaden Brandvakten 3, som rymmer Slottsparkens äldreboende. Planen innebär en tillbyggnad av den låga delen av byggnaden, vilket skulle tillföra en ny högdel med sex våningar och skapa 50 nya lägenheter för äldre. Byggnaden, som ursprungligen uppfördes som polishus mellan 1959 och 1962, har ett särskilt kulturhistoriskt värde, och kommande detaljplanearbete kommer att ta hänsyn till detta.

Utskottet beslutade även att tre kommunala fastigheter ska säljas: Borgen 15 (Kronobränneriet), samt Eketånga 2:167 och Villshärad 2:438 där tidigare förskoleverksamheter har bedrivits. Försäljningen är en del av kommunens arbete med att optimera sitt fastighetsbestånd. Kronobränneriet, som byggdes 1778 och varit i kommunal ägo sedan 1930-talet, är Halmstads äldsta industribyggnad och har under de senaste åren hyrts ut till externa hyresgäster. Det nuvarande detaljplanen tillåter användning som restaurang/café, hantverk, serviceutrymme för hamnen samt kontor, men byggnaden är föremål för rivningsförbud och bedöms ha ett kommande underhållsbehov som kan bli kostsamt.

Med tanke på det interna utredningens resultat om att det inte finns något kommunalt behov av fastigheterna, är utskottet överens om att de bör läggas ut till försäljning. Anna Fallkvist (M), ordförande i utskottet, påpekar att det inte är ansvarsfullt att behålla byggnader utan kommunalt behov och ser fram emot att se vad en ny ägare kan göra med den historiska byggnaden. Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet och menar att fastighetens kulturhistoriska värde och centrala läge gör att den bör behållas i gemensam ägo. Taxeringsvärdet för Kronobränneriet var drygt 10 miljoner kronor år 2022.