Arkitektbolagets moderna design och traditionella trä blev juryns enhälliga favorit

Sjösås Nya Kyrka. Bild: Arkitektbolaget

Arkitektbolaget har fått klartecken från tävlingsjuryn för att bygga ett nytt kapell i Småländska Viås, som ska ersätta den nedbrunna kyrkan. Förslaget vann överväldigande stöd bland de sex tävlande arkitektkontoren.

Av sex tävlande arkitektkontor fick Arkitektbolaget med stor majoritet flest poäng av Växjö stifts jury. Enligt juryns bedömning är förslaget välkomnande och integrerar platsens tidigare kyrkas form. Kapellet kommer att bidra med en tydlig silhuett i landskapet. Byggnadens materialval och form är särskilt anpassade till den omgivande miljön, med betoning på trähantverk och ett genomtänkt kyrkorum.

– Det känns jätteroligt. Det är hedrande att få förtroende att utforma en byggnad som ska stå i väldigt lång tid och skapa samhörighet i en bygd. Som arkitekt är det en sällsynt och speciell uppgift att formge ett kyrkorum. Dessutom är det väldigt positivt att man satsar på god arkitektur ute på landsbygden, säger Jonas Linderholm, ansvarig arkitekt på Arkitektbolaget.

b
Innanför kyrkgrinden väntar en klosterliknande förgård för vigslar och dop under bar himmel. Bild: Arkitektbolaget

Dåtidens arv möter nutidens behov

Efter att den tidigare kyrkan brunnit ner 2022 vill Svenska kyrkan och Sjösås församling anpassa den historiska kyrkoplatsen till moderna behov samtidigt som arvet från tidigare tider bevaras. Arkitektbolaget har omvandlat den stora stenkyrkans enda sal till en mångsidig plats med olika rum.

Det nya träkapellet, som kommer att stå i centrum, har en samlingssal som rymmer cirka 50 personer. Den nya utformningen är tänkt att avspegla både nutida krav och historiska värden.

– Vi valde den mer intima skalan av ett kapell för att passa dagens kyrkobesökare och bybor. Det kan användas för gudstjänster men också som samlingslokal för bygdemöten, kurser eller konserter: vilka aktiviteter som församlingen önskar. Vår tanke är också att platsen ska bli ett utflyktsmål i sig, säger Jonas Linderholm.

Kapellet förenar modern arkitektur med lokal tradition

Det nya kapellet förenar modern arkitektur med lokal byggtradition. Byggnaden, helt i trä, har en enkel form med detaljer som är noggrant genomförda. Från stomme till tak och fasad är allt utfört i trä. Panelen är bearbetad för att ge en förfinad karaktär, med vackra sammanfogningar av dymlingar. Samlingsrummet får ett stämningsfullt och flexibelt ljus med vida vyer över det småländska landskapet.

b
Klockstapeln på platsen för det tidigare klocktornet Bild: Arkitektbolaget

Ny silhuett för bygden

Vid ankomst till kyrkgrinden passerar man en smäcker klockstapel som ersätter det tidigare klocktornet. Innanför grinden finns en klosterliknande förgård för vigslar och dop under bar himmel. Kapellets väderskyddade pelargång erbjuder ytterligare ett rum för besökare.

Kapellet och klockstapeln tillsammans skapar en ny, tydlig silhuett i landskapet vid Viås. Kyrkoaltaret placeras på samma plats som i den tidigare kyrkan och kröns av ett 1400-talskrucifix som räddades från branden.

– Det är traumatiskt när en stor byggnad brinner. Den här förändringen blir ett nytt steg framåt, som visar en tro på framtiden. Det finns en fin symbolik i det, säger Jonas Linderholm.

b
Kapellets väderskyddade pelargång är ytterligare ett rum där besökare kan vistas. Bild: Arkitektbolaget
b
Kapellet är helt i trä. Bild: Arkitektbolaget
b
Det nya träkapellet med sin samlingssal för ett 50-tal personer. Bild: Arkitektbolaget