Peter Lundh leder Svensk satsning på energieffektiva och brandsäkra bygglösningar

Peter Lundh Foto: Aluflam Group

Den internationella Aluflam-koncernen ser ett ökat intresse för sina energieffektiva aluminiumlösningar med brandsäkert glas i Norden. Peter Lundh, med över 20 års erfarenhet från bland annat Vetrotech Saint-Gobain, ChromoGenics och SAPA, har nu fått i uppdrag att leda företagets satsning på den svenska marknaden.

I Norden är fokus på energioptimering och höga krav på kvalitet och brandsäkerhet i byggnader stort. Med en ökande klimat- och miljömedvetenhet efterfrågas produkter som kombinerar kvalitativa, klimatmässiga, estetiska och funktionella fördelar.

"Kraven på hållbart byggande med lägre klimatavtryck är mycket tydligare idag än för 5–10 år sedan," säger Peter Lundh på Aluflam. "ESG-rapportering och den nya EU-taxonomin, som systematiskt dokumenterar produkters resa från fabrik till slutkund, bidrar till detta. Tillverkare som kan visa ökad energieffektivitet och uppfylla brandsäkerhetskrav har större potential."

Intresset för Aluflams kvalitetslösningar märks tydligt, särskilt för deras brandklassade och icke-brandklassade interiör- och fasadlösningar i klasserna E15-EI 120. Företaget, med produktionsanläggningar i Europa, USA och Australien, får allt fler förfrågningar från nordiska aktörer.

b
Foto: Aluflam Group A/S

Nybyggnation och Renovering

Med djupgående kunskap inom glas- och fasadindustrin har Aluflam rekryterat Peter Lundh för att kartlägga den svenska marknaden. Fokus ligger på offentliga byggnader och kommersiella projekt med särskilda brandsäkerhetskrav, som vårdhem, skolor, hotell, laboratorier och produktionsanläggningar.

"Det är uppenbart att använda energieffektiva lösningar som uppfyller höga brandkrav i nybyggnation, men jag ser också stor potential inom renoveringar. Aluflam kontrollerar hela värdekedjan, vilket gör att vi kan leverera moderna retrofit-lösningar som matchar historiska produkter, även i mindre serier än andra tillverkare," betonar Peter Lundh, som diskuterar flera projekt med arkitekter och fasadentreprenörer.

Om Aluflam Group A/S

Aluflam är ett familjeägt företag som i nära samarbete med byggherrar, arkitekter, ingenjörer och tekniska experter utvecklar och producerar standard- och speciallösningar i glas och aluminium för bygg, offshore, marin och transport. Som producenter av aluminiumlösningar kontrollerar Aluflam hela försörjningskedjan – från extrudering, skärning, bockning och pulverlackering till montering och leverans av färdiga produkter – på egna anläggningar i Danmark, USA, Australien och Litauen. Med 80 års erfarenhet säkerställer företaget att estetik och funktionalitet går hand i hand med krav på säkerhet, energi, miljö och ekonomi. Aluflam arbetar målmedvetet för att stödja FNs globala mål nr 12 genom sina produkter, lösningar och produktionsprocesser.

b
Foto: Aluflam Group A/S

Om Aluminium som Material

Aluminium stöder den gröna agendan. 75 % av all aluminium som någonsin producerats är fortfarande i bruk, och återvinning kräver endast 5 % av energin jämfört med att producera nytt aluminium. Materialet är lätt, flexibelt och kan formas på många sätt, vilket gör det användbart i många sektorer. Aluminium reagerar med syre och bildar en skyddande oxidbeläggning som skyddar mot korrosion, vilket innebär mindre underhåll och längre livslängd. Aluminium kan återvinnas oändligt och behåller sina egenskaper oavsett hur många gånger det smälts om. Det är därför ett material med permanenta egenskaper.