Byggandet av nya Gottsundaskolan - Gemenskapens framtid

Foto: Krook & Tjäder

Nya Gottsundaskolan i Uppsala är ett framgångsrikt samverkansprojekt som betonar inkluderande atmosfär, klar kommunikation och effektiv projektledning. Utöver att vara en vacker och funktionell skolbyggnad symboliserar den gemenskap och samhörighet i Gottsunda. Skolan välkomnar elever från höstterminen 2024.

- Enligt Eva Mikkelsen, arkitekt på Krook & Tjäder, var det från början av projektet viktigt att skapa en inkluderande atmosfär. En samverkansdeklaration undertecknades tidigt av alla parter med fokus på att prioritera "projektets bästa".

Projektet har varit ett samarbete mellan Skolfastigheter i Uppsala och totalentreprenören In3prenör. En betydande insats gjordes för att bibehålla ett öppet och transparent klimat genom alla faser. Samverkansdeklarationen var vägledande och välkomnade alla idéer och synpunkter. Genom regelbundna avstämningar och en visuell tidplan på plats har transparensen och delaktigheten ökat för alla involverade, från projektledning till yrkesarbetare.

- Den visuella tidslinjen har inte bara hållit alla informerade om projektets framsteg utan har också ständigt påmint oss om våra gemensamma mål, förklarar Eva.

Det kollaborativa arbetssättet visade sig vara nyckeln till att hantera utmaningar i projektet. Genom god kommunikation och ömsesidig respekt inom projektgruppen kunde utmaningar lösas effektivt. Trots oväntade omständigheter har projektgruppen hållit sig till utsatta delmål och kostnadsramar.

Samarbetet sträckte sig även över Krook & Tjäders discipliner och kontor i Uppsala, Stockholm och Borås.

- Genom att samarbeta mellan kontoren har vi kunnat dra nytta av den lokala marknadens närhet samtidigt som vi har haft tillgång till koncernens breda kompetens, förklarar Eva. Deltagande från kollegor vid olika kontor har i princip alltid genererat nya idéer och mer innovativa lösningar.

Nya Gottsundaskolan omfattar närmare 14 000 kvadratmeter, med en skolgårdsyta på över 16 000 kvadratmeter. Förutom skola, fritidsklubb och en fullstor idrottshall kommer lokalerna även att fungera som ett allaktivitetshus öppet för föreningar och allmänheten. Projektet har resulterat i en skola som inte bara är vacker och funktionell utan även symbolisk för gemenskap och samhörighet i Gottsunda.