Machokultur fortfarande utbredd i byggbranschen - Nya siffror från Ramirentrapporten

Foto: Ramirent

Byggbranschen präglas fortfarande av en stark machokultur, enligt årets Ramirentrapport. Enligt rapporten uppger 55 procent av de anställda inom branschen att machokultur existerar på deras arbetsplats. Bland byggnadsarbetare är denna siffra så hög som 63 procent. Endast 2 av 10 byggarbetsplatser arbetar aktivt för att eliminera denna kultur. Siffrorna har inte förändrats nämnvärt från föregående år.

En skämtsam jargong kan skapa en känsla av gemenskap och stark sammanhållning på arbetsplatsen. Men det finns en risk att exkluderande eller nedsättande skämt kan vara roliga för vissa, medan andra känner sig obekväma. Enligt Ramirentrapporten anser 1 av 4 inom byggbranschen att det finns en tuff jargong på deras arbetsplats. 4 av 10 ingriper när någon uttalar sig olämpligt, men endast på 2 av 10 byggarbetsplatser jobbar man aktivt för att minska machokulturen.

Mindre machokultur på jämställda arbetsplatser

Drygt hälften (55 procent) av de anställda inom branschen säger att det råder en machokultur på deras arbetsplats idag, och bland byggnadsarbetare är siffran 63 procent. Nästan 8 av 10 anser att machokulturen minskar på mer jämställda arbetsplatser. Samtidigt är det nödvändigt för branschen att få bort denna jargong för att kunna attrahera personer med olika bakgrund och kön.

– På Ramirent har vi valt att gå med i Sila Snacket för att visa vårt stöd för en rättvis och inkluderande arbetsplats, oavsett bakgrund, kön eller sexuell läggning. Genom vårt engagemang och arbete för jämställdhet, mångfald och inkludering hoppas vi kunna bidra till större mångfald inom branschen och därmed öka jämställdheten. Detta är också ett sätt för oss att vara en relevant och attraktiv arbetsgivare för alla på arbetsmarknaden, vilket vi ser som en affärskritisk fråga, säger Anna Klebe, CHRO på Ramirent.

De flesta är positiva till mer inkluderande arbetsplatser

Att arbeta bort machokulturen är även ett steg mot ökad säkerhet. Var tionde respondent i Ramirentrapportens enkät menar att en viss jargong på arbetsplatsen gör att många utsätter sig för onödiga risker. 3 av 4 uppger att säkerhetsföreskrifter ignoreras på deras byggarbetsplats.

Trots att machokulturen fortfarande är utbredd inom branschen, visar Ramirentrapporten att de flesta är positiva till mer jämställda arbetsplatser. 88 procent tycker att det är positivt att ha både män och kvinnor på arbetsplatsen. Lika många uppskattar mångfald i ålder bland kollegorna. 70 procent värdesätter att arbeta med personer från olika bakgrunder.

– Siffrorna visar att branschen är på rätt väg, vilket är positivt. Byggbranschen behöver attrahera och rekrytera medarbetare från hela befolkningen. Men för att lyckas med detta måste vi förbättra hur vi beter oss och pratar med varandra. Här har inte bara ledningen, utan alla på arbetsplatsen, ett ansvar att säga ifrån när någon uttalar sig olämpligt och att själva anpassa sitt språk, avslutar Anna Klebe.