AF Bygg Syd får i uppdrag att bygga nytt avloppsreningsverk i Knislinge

Planerad utformning av Knislinge Avloppsreningsverk. Nya delar i färg, befintligt reningsverk i grått. Bild: AF Gruppen Sverige

AF Bygg Syd, som en del av AF Gruppen Sverige, har tilldelats uppdraget att konstruera ett nytt avloppsreningsverk i Knislinge, Östra Göinge kommun, på uppdrag av Skåne Blekinge Vattentjänst AB (SBVT).

Projektet kommer att utföras som en totalentreprenad. Det befintliga avloppsreningsverket i Knislinge är nu föråldrat och ska ersättas med en ny anläggning på samma plats. Det nuvarande reningsverket kommer att fortsätta att vara i drift under hela byggnadsperioden för det nya avloppsreningsverket.

Maximal veckobelastning på 15 500 personekvivalenter

Det nya avloppsreningsverket kommer att hantera avloppsvatten från Knislinge, Broby, Sibbhult och omkringliggande mindre tätorter. Den beräknade maximala genomsnittliga veckobelastningen uppskattas vara 15 500 personekvivalenter. Projektet innefattar fullständiga anläggningar med byggnads- och markarbeten, installationer av maskiner, VVS och el samt projektering och konstruktionsarbete.

Steg mot hållbara vattenreningstjänster

Byggandet av det nya avloppsreningsverket i Knislinge utgör ett viktigt steg mot säkrare och effektivare vattenreningstjänster för regionen.

Projekteringen startar i höst och byggstart är planerad till våren 2025. Slutbesiktning förväntas ske våren 2027.