Bort med bygglov, in med besiktning!

Balkonger fungerar ofta som en närhet till frihet, som här på Österhöjden i Kungsängen. Foto: Balkongföreningen i Norden

Idag krävs det bygglov även för enkelt inglasade balkonger. Balkongföreningen arbetar aktivt för att få bort kravet på bygglov på denna typ av balkonger och för att införa tvungen besiktning av balkonger.

Text: Susanne Ringheim Kilje

-Man måste ställa sig frågan ”varför kräver vi bygglov”? Klimatiserade inglasningar hamnar i ett annat läge än andra inglasningar som skapar ytterligare ett rum, säger Fredrik Hall Johansson, verksamhetsansvarig på Balkongföreningen.

b
Fredrik Hall Johansson på Balkongföreningen vill ändra lagen.  Foto: Balkongföreningen i Norden

Enkel inglasning handlar inte om att man bygger ut en bostad, utan bara om att göra den mindre väderkänslig och förlänga utesäsongen, påpekar han. Det rimmar dåligt, menar Balkongföreningen, att den som har köpt en bostadsrätt inte kan göra några yttre ingrepp utan bygglov, till skillnad mot den som äger ett småhus. För att bygga ett attefallshus på egen tomt krävs inget bygglov. Det gör däremot alla förändringar utvändigt i en bostadsrätt – trots att du äger din bostad i båda fallen.

-En enkel inglasning skapar inte större yta eller förändrad arkitektur, däremot en bättre boendemiljö och en mer energieffektiv insida. Vi förstår givetvis att vissa byggnader, till exempel kulturmärkta, måste prövas, säger han.

Stöd för förslaget

Balkongföreningen har jobbat hårt med denna fråga genom att ta hjälp av en konsultfirma för att navigera rätt i politiken och hitta rätt personer att prata med. Nyligen hölls en interpellationsdebatt i riksdagen och nu väntar föreningen på vad politikerna ska säga och göra.

-Alla partier har egentligen ställt sig positiva, för vår ambition stör inte deras partipolitik. Vi har ett bra stöd hos företag och byggare för att slopa bygglovet, men kommuner kan ställa sig annorlunda – vi får se. Det är riksdagen som tar beslut slutligen, säger han.

Bostadsrättföreningar är också för ett slopat bygglov eftersom en person i föreningen kan ha fått bygglov men när nästa personer söker så blir det nej för att bostadsarean är utnyttjad till fullo.

-Det byggs mer och mer med öppna balkonger på grund av begräsningar på bostadsarean. Sökprocessen för inglasning tar tid från ansökan till färdigställande. Om det var fritt med enkla inglasningar från början kunde det öka värdet på lägenheten omedelbart, säger han.

b
Bostadsrättsinnehavare och villaägare behandlas inte jämlikt i byggreglerna, menar Balkongföreningen. Foto: Balkongföreningen i Norden

Besiktning borde vara standard

En annan hjärtefråga för Balkongföreningen är besiktning av balkonger. Det blir allt vanligare med balkonger, även i innerstaden, där man tar bort ett fönster och bygger en liten uteplats med yta för en stol eller två. Nybyggnationer har nästan alltid balkonger. För att man ska kunna utnyttja en balkong fullt ut kräver det att de är säkra, påpekar Fredrik.

-Det är märkligt att en konstruktion där det vistas människor och som har suttit där i flera tiotals år inte har krav på besiktning. Tänk om det samma var fallet med till exempel hissar!

Balkongföreningens rekommendation är besiktning av balkonger vart femte år. Då bör man göra en visuell kontroll med avseende på förändringar som rost, infästningar, att skruvar är dragna med rätt moment, att det inte har skett frostsprängning med mera. Om det behövs kan en djupare analys göras av armering eller andra misstänkta brister. Ansvaret hamnar på fastighetsägaren som har ett ansvar att sköta underhållet på sin fastighet.

-Om det har gått så långt att balkongen börjar vittra sönder och bitar falla ned så är det för sent och då får man bygga en ny balkong. Balkongen kan till och med rasa om den inte besiktigas. Ras sker dessvärre då och då, nyligen för bara ett par veckor sedan, säger Fredrik.

b
Balkongföreningen vill slopa bygglovet för enkla inglasningar.  Foto: Balkongföreningen i Norden

Återkoppling viktig

Balkongkonstruktionen i sig själv kräver alltid bygglov eftersom den är infäst i fastigheten och ska ha en viss bärighet – till skillnad från enkla inglasningar som Fredrik jämför med en skjutdörr på en altan.

-Vi är till för att balkonger ska vara säkra och behöver känna till vad problem med en balkong beror på. Är det dåligt underhåll, att man inte har kollat vindlaster, att balkongen är underdimensionerad? Folk ska kunna luta sig mot räcken och man ska kunna vara på en balkong även om det blåser, vilket ger dubbel belastning. Ytterst handlar det om människors välmående. Balkonger är närhet till frihet.
 

Balkongföreningen i Norden
Balkongföreningen är en branschorganisation för marknadsledande balkongföretag i Sverige och Norge och har utvecklat en branschstandard för montage av räcken, balkonger och inglasningar i fastigheter. Syftet är att medlemsföretagen och deras underentreprenörer ska arbeta efter normgivande metoder och material för att hålla den bästa kvaliteten i branschen. Kontrollverksamhet ser till att normer och bestämmelser följs och att kvaliteten säkras. Källa: Balkongföreningen i Norden