Norconsult ska utforma buffertzonen på Grønlikaia i Oslo

Foto; Norconsult

Hav Eiendom och Oslo hamn har nominerat Fjordgartneren som ett illustrationsprojekt för buffertzonen i Grønlikaia. Norconsult står tillsammans med Urbaniq bakom konceptet.

Grønlikaia anses vara det sista stora utvecklingsområdet i Bjørvika, och bland de största stadsutvecklingsprojekten i huvudstaden. Norconsult har valts som partner för vidareutvecklingen av det delområde som kallas buffertzonen, som ligger längst söderut i Grønlikaia.

Inledningsvis var Norconsult med Urbaniq förkvalificerat som ett av 16 lag bland totalt 118 sökande att delta i tävlingen. Av dessa har nu fem team valts ut för att utforma olika delar av området. En tvärvetenskaplig utvärderingskommitté inrättades för att säkerställa bästa möjliga bedömning av förslagen. Kommittén har bestått av såväl interna ledamöter från Hav Eiendom och Oslo hamn som externa experter med bred yrkeskompetens.

Hav Eiendom och Oslo Hamn har inför tävlingen genomfört en omfattande deltagandeprocess för att undersöka hur de offentliga rummen i projektet bäst kan utnyttjas, så att den nya stadsdelen blir både inkluderande och levande. Vidare har det varit viktigt att arbeta med landskapet både ovan och under vatten för att på bästa sätt skapa ett stadsområde i social och ekologisk samspel med fjorden.

– För att lösa detta komplexa, tvärvetenskapliga stadsutvecklingsuppdrag har vi förlitat oss på ett nära samarbete mellan experter inom landskapsarkitektur, arkitektur, hamn och miljö. Vi har använt Norconsults starka tvärvetenskapliga expertis för att ta fram helhetslösningar och vi är mycket glada över att värdet av detta syns för Hav Eiendom och Oslo hamn, säger Egil Hogna, vd på Norconsult.

Hållbara, tvärvetenskapliga lösningar

För Norconsult har Fjordgartneren-konceptet varit en spännande utmaning för att skapa framtida hållbara lösningar i kustlandskapet. Traditionell norsk kustbyggnadskonst, strandzoner, konstgjorda öar och etablering av naturliga vattenreningsfilter är några av de viktiga komponenterna i konceptet. Landskapsarkitekt Kjetil Espedal från Norconsult har lett det starka tvärvetenskapliga teamet bakom konceptet Fjordgartneren, i nära samarbete med Sissel Engblom från Urbaniq.

Fjordträdgårdsmästaren är framtidsinriktad och ett exempel på ett projekt där man ger naturen ett större spelrum. Förslaget hyllades för att det betonade naturrestaurering, fördelningen av tillgänglig och otillgänglig natur på öarna och återtog det viktiga biologiska värdet av strandzonen till Oslos inre hamn. Arkitekturen lyftes också fram som en berättare och identitetsbärare, snarare än signalbyggnader.

– Projektet ligger på översta hyllan när det gäller landskapsarkitektur i stadsmiljö inom vårt område. Att utforma landskap i flera dimensioner, både ovan och under vattenytan, samt säkerställa både användarvänliga och hållbara lösningar nu och för framtiden, är en fantastiskt spännande utmaning som vi har tacklat med enorm iver, säger Kjetil Espedal.

Samarbetar med trio

Norconsult har bjudits in för att diskutera att delta i framtagandet av ett illustrationsprojekt som underlag för planförslag med en konsekvensanalys. Detta arbete kommer att ske i nära samarbete mellan Hav Eiendom, Oslo hamn och deras expert Rodeo arkitekter. Arbetet startar i mars och ett inlämnat planförslag är planerat att lämnas in till Plan- och byggförvaltningen (PBE) vid årsskiftet 2023/2024.