Vallentuna returpark nomineras till Årets Bygge 2023

En gång- och cykelbana leder från entrén och in till mottagningshallen för farligt avfall. Foto: Emeli Ljungstig

Vallentuna returpark är en återvinningsanläggning de luxe, med konst av återbrukat material och välkomnande personal som guidar besökarna att återvinna och sortera rätt. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Industri, logistik och butik.

– Det känns bra att anlita lokala krafter och min erfarenhet är att det ofta blir billigare än om vi anlitar företag som har lång resväg, säger Peter Furness, entreprenadchef på Sh bygg, sten & anläggning.

Bakom projektet står Sörab och Sh bygg, sten & anläggning som dessutom har satsat stort på att samla lokala aktörer i underentreprenörsleden. Sörab driver ett antal returparker runt om i Stockholm i dag och fokus i returparkerna ligger förutom återvinning även på återbruk. Vallentunas nya returpark har byggts med inspiration från en tidigare modell som finns i Stockby på Lidingö och som 2016 vann priset ”Årets Återvinningsanläggning”.

– Den här returparken sticker ut mot hur man bygger traditionellt. Dels för hur vi har mottagningsbyggnaderna där man blir mött direkt och får hjälp när man kör in och guidad till var man ska lämna sina saker. Men också för att det är en bra arbetsmiljö för personalen, för det mesta under tak, även på rampen. Dessutom är den väldigt påkostad för att vara en återvinningscentral, säger Rikard Fröling, fastighetschef på Sörab.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit. Vinnarna koras den 28 mars på Construction Summit, Sergel Hub i Stockholm

Tre fakta om Vallentuna returpark:

 Konstverken i återbrukade material skapades av konstnärerna Nicklas Fännick och Jessica van Doorn Fännick.
• På returparken har man valt att införa det nya nordiska skyltprogrammet: symboler och färger i kombination med text som gör det enklare att sortera.
• En gång- och cykelbana leder från entrén och in till mottagningshallen för farligt avfall, samt till småskaliga sorteringskärl (plast, metall, papper & glas) så att man inte behöver ta bilen för att kasta sitt avfall.