De ska bygga tre bostadskvarter i Värnamo

Från vänster Marie-Louise Svensson, Värnamo kommun, Daniel Johansson, GBJ Bygg, Jacob Sjölin, GBJ Bygg, Mikael Karlsson, Värnamo kommun, Mia Thorén, Ekelund Bostad, Henrik Storm, Värnamo kommun och Jan Lindeberg, Värnamo kommun.

Det blir GBJ Bygg och Ekeblad Bostad som kommer att bygga bostäderna på Mossleplatån, den nya stadsdelen i västra Värnamo stad. Det står klart när markanvisningstävlingen nu är avgjord.

- Det här är första gången vi utlyser en markanvisningstävling och vi är väldigt nöjda med utfallet, säger Jan Lindeberg, mark- och exploateringschef i Värnamo kommun.

Den nya stadsdelen kommer att innehålla vårdcentral, förskola och bostäder. Den ligger högt, med utsikt över sjön Vidöstern och i anslutning till väg 27 och Götavägen in mot centrum.

- Mossleplatån är ytterligare ett steg i visionens riktning, att Värnamo vill växa. Det är också ett styrkebesked att många varit intresserade av att bygga bostäder på området, och det är glädjande att det varit en del nya aktörer som deltagit i tävlingen, säger Mikael Karlsson, kommunstyrelsens ordförande.

Tre kvarter

Tävlingen omfattar tre kvarter, två för rad-, kedje- och flerbostadshus med en maxhöjd på 14 respektive 7,5 meter och ett för flerbostadshus på upp till åtta våningar (max 25 meter). GBJ Bygg kommer att bebygga två av dem och Ekeblad Bostad det tredje.

- Värnamo kommun har en hög ambitionsnivå för området och det känns riktigt roligt att ha vunnit ett kvarter i tävlingen, speciellt för mig som har mina rötter i kommunen, säger Mia Thorén, projektutvecklare på Ekeblad Bostad.

Hon fortsätter:

- Vi har presenterat ett förslag där vi verkligen ville ta till vara på platsens naturliga förutsättningar med en grundtanke om att stad möter land. Genom att använda tydliga gavelmotiv som inspirerats av småländska byar med boningshus ville vi skapa en tydlig och stark identitet för en av Värnamos entréer. Värnamo kommun har en hög ambition för såväl gestaltning som hållbarhet och det är två frågor som vi brinner starkt för, säger Mia Thorén.

Kristina Thorvaldsson, exploateringsansvarig på GBJ Bygg, är glad att GBJ Bygg fått Värnamo kommuns förtroende att genomföra det som GBJ Bygg ser som två väldigt fina bostadsprojekt i Värnamo.

- De kommer att bidra starkt till att sätta Mossleplatån på kartan för Värnamoborna, säger hon.

Jacob Sjölin är avdelningschef på GBJ Bygg i Värnamo:

- Det är roligt att vinna markanvisningstävlingen i kamp med flera andra bra förslag. Värnamo är en viktig marknad för oss och vi ser fram emot att påbörja förberedelserna under 2023, säger han.

Lyckat utfall

Det som händer nu är att Värnamo kommun tecknar markanvisningsavtal med vinnarna. Byggnation av området ska påbörjas senast i mars 2024 och ska vara klart senast maj 2026.

Jan Lindeberg tycker att utfallet av markanvisningstävlingen är så lyckat att han gärna ser att fler områden planeras på ett liknande sätt.

- Prostsjöområdet skulle kunna vara ett sådant område, säger Jan Lindeberg.