Skanska väljer innerväggar från Xella till Natrium

Fotograf: Bixia.

Just nu håller Akademiska Hus, tillsammans med Skanska, på att bygga Natrium – den nya byggnaden för Göteborgs universitet på Medicinareberget. För att förenkla monteringen, öka flexibiliteten och förebygga brand och fuktskador valde man att investera i innerväggar från Xella, ledande tillverkare av hållbara byggsystem.

I februari 2020 gick startskottet för byggandet av Natrium, Göteborgs universitets nya naturvetenskapliga byggnad. Natrium ska samla stora delar av den naturvetenskapliga fakulteten under samma tak, med två huskroppar som ska hysa bland annat forskningslabb och utbildningslokaler för studenter och personal inom allt från kemi till molekylärbiologi.

Då flera olika verksamheter kommer att hålla till i den nya byggnaden sattes stora krav på byggmaterial och konstruktionssystem. Därför valde Skanska, som totalentreprenör för projektet, att investera i innerväggar från Xella – bestående av block och stående väggelement av Ytong lättbetong samt väggprodukter av Silka kalksandsten.

Snabbt och enkelt

Även om det utvändiga arbetet med stomresning och fasadarbete påbörjades redan tidigt under 2020, var det inte förrän årsskiftet 2021 som det invändiga arbetet gick igång. Då lades fokus på att skapa flexibla utrymmen som tål allt från vatten till brand. Lucas Svensson, arbetsledare på Skanska, berättar:

- Natrium är en byggnad som kommer att innehålla flera olika rum med varierande funktioner. Det är ett installationstätt hus, vilket ställer stora krav på konstruktionen och materialvalet. Därför valde vi lösningar från Xella. Xellas väggelement monteras fort, är lättarbetade och tål vatten och stänk. Framför allt är det en stor fördel att produktionstiden är väldigt låg jämfört med traditionella gipsväggar. Det går snabbt och är enkelt, vilket vi uppskattar.

Flexibla lokaler för framtidens behov

Byggnaden kommer att vara hemvist för studenter och personal inom institutionerna för biologi och miljövetenskap, kemi och molekylärbiologi, marina vetenskaper, geovetenskaper, kulturvård och fakultetskansliet. Allt kommer att samlas i en byggnad bestående av två huskroppar med sju våningsplan och lokalerna får en flexibel utformning som möjliggör ändringar i takt med att framtidens behov ändras.

Xellas byggsystem med stående väggelement skapar en monolitisk vägg som monteras snabbare och minskar risken för misstag i utförandet, jämfört med träreglar och traditionella gipsväggar. Dessutom kan man med element bygga närsomhelst i projektet, vilket skapar flexibilitet – något som passar lokalernas utformning. Fredrik Johansson, CEO för Xella Scandinavia, förklarar:

- Med ett byggsystem av Ytong lättbetong får man ett material som är hållbart och tåligt, till ett konkurrenskraftigt pris. Lättbetong kan varken brinna eller ruttna, något som är A och O när man bygger forskningslabb och universitetslokaler. För även om lättbetong skulle utsättas för extrema vattenmängder får det tillbaka dess ursprungliga egenskaper när det torkar igen.

Han avslutar:

- Skanska har dessutom kompletterat med väggprodukten Silka kalksandsten, som inte bara är ett hållbart byggmaterial utan även ett material som är perfekt för utrymmen som kräver hög hållfasthet och god ljudisolering. Vi är jätteglada över att Skanska har valt ett nytt system från oss och vi hoppas att varje student och medarbetare kommer att vara nöjda med de nya lokalerna.