Text: Mari-Louise Paulson
Kulturkvarteret i Örebro är ett helt hus med olika kulturverksamheter som stadsbibliotek, kulturskola, restaurang och en multiscen. Det ställer stora krav på såväl gestaltning som genomförande och förvaltning.
Örebro är en kulturtät stad, både när det gäller byggnader och verksamheter. Här finns till exempel Örebro slott, en årlig konstrunda och en länsteater med två scener. Arkitektoniskt har staden också landmärken från olika tidsepoker som Riksbankshuset, Vattentornet, Wadköping och bostadsområdet längst med Svartån. Allt detta ska nu få sällskap av Kulturkvarteret som enligt kommunen ska blir en "gränsöverskridande plats för upplevelser, lärande och möten för alla, med ett särskilt fokus på barn och unga".
– Vi har ambitionen att skapa en mötesplats för alla. Kommunen ville hitta en ny målpunkt i staden för spännande möten som kan generera nya kulturyttringar och smycka den fina tomten på bästa sätt, säger Mattias Waller på Örebroporten, som är både byggherre och förvaltare av Kulturkvarteret.
Wingårdhs Kulturkluster – det vinnande bidraget
Starten blev kommunens arkitekttävling som vanns av Wingårdhs med bidraget Kulturkluster. Ett hus som nu håller på att byggas på en vackert placerad tomt vid Svartån i centrala Örebro.
– Det var ett omfattande program som skulle rymmas på en snäv tomt. Tomten begränsas både mot Nygatan, Svartån och mot platsens två befintliga byggnader, Konserthuset och det gamla Riksbankshuset, säger Ingrid Alerås, arkitekt på Wingårdhs, som var med i tävlingsgruppen.
Plåtfasad och staplade "klossar"
Den största utmaningen för arkitekterna var att lösa det omfattande programmet på ett sätt som ändå blev "luftigt och lätt". Det krävdes en stor volym som arkitektteamet inte tyckte kändes rätt i storlek.
– Nyckeln blev att bryta ned huset i ett antal mindre volymer. Dessa volymer är sammankopplade med ett invändigt entrétorg som blir en fortsättning av kulturtorget på utsidan. Det skapar en intim, inbjudande och trevlig mötesplats för alla besökare. Greppet att bryta ner storleken tror jag var en viktig faktor till att vi vann, säger Ingrid Alerås.
Resultatet blev ett hus med olika fristående "klossar" klädda med en ljus plåtfasad. Fasadens metalliska lyster skapar en lätthet samtidigt som det reflekterar ljuset och omgivningen. Interiören präglas av trä som, enligt Ingrid Alerås, skapar en varm och välkomnande innemiljö, men som också är en fin kontrast mot utsidan.
Andreas Henriksson, också han på Wingårdhs och handläggande arkitekt för projektet, håller med:
– Förslagets och byggnadens styrka är "klossarna". Genom de olika delarna skapas utblickar och man får ett naturligt ljus mellan volymerna. Under de två år som vi har arbetat med projektet, och för en framtida process, har vi sett vilken bra möjlighet detta är för att kunna lägga till och ta bort utan att grundkonceptet förändras, säger han.
Projekt med nya lösningar
När den spatiala utmaningen var löst kom en ny, ljudsläppet. Bibliotekets krav på läsro och kulturskolans musikverksamhets krav på ljudvolym, där den ena lokalen ligger ovanpå den andra. De akustiska kraven har man löst genom att i varje bjälklag ha tre olika delar, stommen i betong, akustikundertak och akustikgolv.
– Det blir en trestegsraket, säger Fredrik Persson, projektchef på NCC, med ett litet skratt.
– Det här är inget dussinprojekt utan vi har behövt hitta nya lösningar som kräver planering och tankeverksamhet, fortsätter han.
Huset ska vara klart årsskiftet 20/21 med en planerad invigning hösten 2021. Just nu är stombygget, med en håldäckstomme i prefabricerat stål, i sitt slutskede. Till det kommer fasadkassetter i glas och aluminium. Något som Fredrik Persson säger ställer krav på täthet.
Snart ska också tester och omfattande projektering av detaljer genomföras. Men det handlar också om brandskydd.
– Eftersom biblioteket är en offentlig byggnad är det 120 krav på stommen i de två nedersta våningarna och något lättare, R60, uppåt i huset, säger Fredrik Persson.
Digital tvilling
I projektet har man också arbetat med helt digitala byggritningar där man skapat en "digital tvilling" i vilken alla byggelement som är större än 20 millimeter går att följa. En 3D-modell som fungerar både under byggnationen och i förvaltningsskedet.
– Vi ville ha en digital tvilling så att vi direkt kunde återkoppla om vår hyresgäst till exempel tycker att det är för varmt. Vi vill vara professionella i vår förvaltning och underlätta för både besökare och vår hyresgäst. Vi vill också att huset ska andas kvalitet. Här får vi en schyst arkitektur som vi hoppas att ska vara relevant om 50 år på samma sätt som Medborgarhuset är i dag, säger Mattias Waller på Örebroporten.
Byggherre/fastighetsägare: Örebroporten Fastigheter AB
Totalentreprenör: NCC Building Sweden AB
Arkitekter: Wingårdhs
Hyresgäst: Örebro kommun; Stadsbibliotek och Kulturskola
Omfattning: cirka 12 000 kvm
Tidplan: Planarbetet är klart och byggstart var augusti 2018. Invigning av Kulturkvarteret kan ske sommar/höst 2021.