Konstakademiens ursprungliga målsättning enligt stadgarnas ändamålsparagraf är att i Sverige främja utvecklingen av målar-, bildhuggar- och byggnadskonsten och andra till bildkonsten hörande konstarter. I denna uppgift ligger även att förvalta det egna huset vid Fredsgatan 12 i Stockholm.
Idag, ett drygt sekel efter det att denna byggnad fick sin nuvarande fasadgestaltning, har omfattande restaureringsarbeten utförts i två etapper.
– Kransar, friser och lister i den ovanliga Hoburgskalkstenen har vittrat och i flera fall har det funnits risk för nerfallande bitar, berättar Mikael Traung som varit ansvarig stenkonsult för arbetet.
Ett speciellt arbete, enligt Mikael, inte minst tack vare att det i konstakademins källare fanns gipsförlagor av i sort sett alla fasadens dekorativa element.
– Så det har varit en alldeles speciell känsla att se på när stenhuggarna från Borghamns Stenförädling haft möjlighet att jobba på samma sätt som tidigare generationers kolleger gjorde för ungefär 120 år sedan.
Även fasaddetaljer restaureras
I Mikael Traungs uppdrag har ingått att bedöma fasaddetaljernas skick och komma med förslag på vilka delar som behövde bytas. En balansakt där behov, budget och tidsramar måste vägas in. Resultatet för etapp 2, fasaden som vetter mot Rödbodtorget, blev att till sist sju större utsmyckningsdetaljer har bytts ut. Dessutom har råämnen i Hoburgskalksten sågats upp och lagrats för framtida ändamål.
Något som den vanlige betraktaren sannolikt inte upptäcker från gatan är de variationer som kan förekomma i utsmyckningen av en fasad från förra sekelskiftet. På fasaden mot Rödbodtorget var variationerna ovanligt stora.
– Här har någon krans ekblad, en annan akantusblad, i något fall med enkla band, i andra med dubbla band.
Förklaringen till detta kan vara ett kreativt samarbete mellan byggets arkitekt och de skulptörer som tog fram gipsförlagorna.