Utbudet av natursten på världsmarknaden är enormt men det finns ingen anledning att gå över ån efter vatten. Svensk sten och stenindustri står sig mycket väl i konkurrensen.
Rätt vald natursten är hållbar; när det gäller granit kan man tala om evigt liv. Låg underhållskostnad och låg miljöbelastning utmärker också naturstenen.
– Grundprincipen för en funktionellt vald natursten är att materialet ska fungera i sin miljö, helst utan att behöva behandlas med något yttre medel, säger Kurt Johansson, adjungerad professor vid SLU i ämnet natursten som bygg- och anläggningsmaterial. Beständighet mot kemisk och mekanisk påverkan och vattenabsorption är viktiga kriterier. Stenen ska också vara lämplig för den bearbetning man ska göra.
Monteringen viktig
Estetiken måste ställas i relation till funktion och hållbarhet och natursten får höga poäng i alla dessa avseenden. Rätt montering är viktig, inte minst fogningen; monteringen svarar för hälften den totala upplevelsen.
Natursten har, förutsatt att man väljer rätt sort, även ett stort ekologiskt värde.
– Den kräver ingen uppvärmning vid tillverkningen, har försumbara kemiska tillsatser, avger inte emissioner och möglar inte, framhåller Kurt Johansson. Det lilla underhåll som krävs kan göras med miljövänliga medel.
De flesta stensorter finns i Sverige och har mycket hög kvalitet. Samma sten kan variera i färg och struktur och möjligheterna till olika ytbearbetningar är stora. Rätt yta ökar den estetiska upplevelsen påtagligt och en vacker sten ger liv åt omgivningen.
Ett sesam-öppna-dig
– Natursten andas kvalitet, säger Kai Marklin, lärare och ordförande för Sveriges Stenindustriförbund. Sett ur ett livscykelperspektiv är den också billigare än andra material. Svensk stenindustri har en mycket effektiv produktion med låg energiförbrukning. Den avancerade produktionstekniken gör att sten som material aldrig varit billigare än idag. Mycket går på export, främst då granit.
Natursten öppnar stora möjligheter för arkitekterna när det gäller att kombinera färger och ytbearbetningar.
– Mycket tack vare Kurt Johansson får blivande arkitekter nu äntligen lära sig mer om natursten, säger Kai Marklin. Bara fantasin sätter gränsen för vad den kan användas till; fasadplattor, portaler, trappor, torg, parker, inredning och skulpturer är några exempel. Men det gäller att ha god "stenkunskap". För duschrumsgolv är kalksten inget bra val, då saltkristallisation i stenens ytskikt kan uppstå på grund av det våta golvet. Men i övriga delar av badrummet kan kalksten användas. Kalksten kan också ha begränsad tålighet mot tösalt och bör därför inte läggas ända fram till ytterdörren. Istället bör granit användas de sista metrarna.
Slut på att lappa och laga
Vi har duktiga stenföretag i Sverige som också åtar sig restaureringar.
– Stockholms slott är ett gigantiskt renoveringsprojekt, berättar Kai Marklin. Renovering av stenkyrkor, som sedan håller i 200 år, är dock vanligast. Hittills har det lappats och lagats för mycket, vilket är föga hållbart. Men nu blir allt vanligare att man tillverkar nya bitar och byta ut trasiga stenar. Ett skickligt stenföretag kan ta fram bitar som är nästan identiska med de gamla. Sedan är byggnaden underhållsfri exteriört i många år och vacker att skåda.
Kai Marklin ser gärna att natursten används oftare i fasader:
– Glas och sten är optimala som fasadmaterial; de håller nästan hur länge som helst. Se bara på skyskraporna i New York med svensk sten i fasaden.
Sveriges Stenindustriförbund delar årligen ut Stenpriset till projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt. I år gick det till Andersson Jönsson Landskapsarkitekter gestaltning av Stortorget i Gävle.
– Vi är väldigt stolta över priset, många personer har arbetat hårt för detta, säger Anders Jönsson vid Andersson Jönsson Landskapsarkitekter.
Juryn beskriver Stortorget i Gävle som vackert, funktionellt, klassiskt men samtidigt nyskapande. Arkitekterna har skapat ett lekfullt och hållbart offentligt rum genom att kombinera olika sorters natursten i olika ytbearbetningar med andra naturmaterial som trä och järn. Vinnarna fick bland annat ta emot en prisstatyett, formgiven av konstnären Bertil Vallien.
Vi lever i en högteknologisk era men stenåldern är evig. Sten har använts så länge som människor har bott i hus och gör oss till ett med naturen. Sten är också ett hållbart material, både bokstavligt och bildlikt.