Hur finansieras den framtida infrastrukturen?

Sweco, MTR och Skanska bjöd in till ett frukostseminarium om framtidens Stockholm i Swecos lokaler i centrala Stockholm. Foto: Christer Wiik
Sweco, MTR och Skanska bjöd in till ett frukostseminarium om framtidens Stockholm i Swecos lokaler i centrala Stockholm. Foto: Christer Wiik
Henrik Svanqvist, Skanska berättade om nya finansieringslösningar för att bygga ny infrastruktur. Foto: Christer Wiik
Henrik Svanqvist, Skanska berättade om nya finansieringslösningar för att bygga ny infrastruktur. Foto: Christer Wiik

MTR, Sweco och Skanska har tidigare i år tagit fram visionsstudien Stockholm 2070, där trion presenterat en gemensam vision för hur den svenska huvudstadsregionen ska utvecklas med bostäder och infrastruktur fram till år 2070. Under ett seminarium i Stockholm den 10 december förevisades den andra delen av visionsstudien och denna gång lades särskilt fokus på finansieringsfrågan.

I idéstudien har det tagits fram en helhetslösning för Stockholms infrastruktur och bostadsbyggande fram till år 2070. Det handlar om att bygga totalt 500 000 nya bostäder i länet samt ett kraftigt utbyggt tunnelbanenät, med 38 nya stationer i alla riktningar. Bland annat så ingår en helt ny linje över Mälaren, gul linje från Nälsta respektive Täby i norr till Huddinge respektive Älvsjö i söder. Även cykelinfrastrukturen ska byggas ut med totalt 1 200 kilometer.

 Mats Hermansson, representant från Sweco, underströk att om Stockholms län ska få plats med ytterligare 1 miljon invånare behövs ett kraftigt utbyggt tunnelbanenät.

- Vi behöver en utbyggnadstakt med 2 kilometer per år fram till 2070 för att klara målet – 38 nya stationer.

Han är optimistisk om att det går att genomföra och hänvisar till 50-70-talets snabba utbyggnadstakt.

- Stockholm har historiskt sett klarat av att bygga ut tunnelbanan i en hög takt och det kan vi göra igen, säger Hermansson.

Det kan knappast ha passerat obemärkt för någon stockholmare att nyligen så lanserades en utbyggnadsplan för tunnelbanan i huvudstadsregionen, där bland annat Nacka, Solna och Järfälla får nya stationer.

- I beslutet fanns ett intressant trendbrott – en ny samsyn om kopplingen mellan bostäder och infrastruktur. En viktig förutsättning för de nya tunnelbanestationerna är nämligen att kommunerna samtidigt åtar sig att bygga nya bostäder i nära anslutning. Detta blir möjligt genom de markvärdesökningar som tillkommer med ny infrastruktur, säger Henrik Svanqvist, Skanska.

 Just markvärdesökningar var ett nyckelord i seminariet. Det är en, om inte heltäckande, åtminstone kompletterande finansieringsmodell för ny infrastruktur i stadsmiljö med behov av tät bebyggelse.

En som har goda kunskaper om detta fenomen var dagens långväga gäst, Sharon Liu, representant från tunnelbaneoperatören MTR i Hong Kong.

Hon berättade att den så kallade Rail & Property-modellen, vilken har varit en viktig förutsättning för att kunna bygga ut tunnelbanenätet i den kinesiska megametropolen, där den offentliga finansieringen här har varit närmast obefintlig, enligt Liu.

Med Rail & Property-modellen finansieras tunnelbaneutbyggnaden med hjälp av ökade markvärden i kombination med nya handelsområden i direkt anslutning till stationsmiljön.

En annan finansieringslösning som diskuterades var OPS, Offentlig-Privat Samverkan.  OPS är en alternativfinansierad infrastrukturlösning som innefattar ett långsiktigt åtagande för drift och underhåll. Det resulterar, enligt modellens förespråkare, högre produktivitet och lägre totalkostnad. Stig Nyman, forsknings- och äldrelandstingsråd, Stockholms läns landsting, beskrev OPS-lösningen som nu är aktuell i och med byggandet av Nya Karolinska Sjukhuset.

Läs mer om ”Stockholm 2070”  i Nordisk Infrastruktur i Nr1 samt i dess kommande bilaga Stockholmstrafiken.