NCC bygger för HFAB ett flerbostadshus som producerar egen värme och el som täcker husets totala energibehov och ger ett överskott till elnätet. Skillnaden mot plusvärmehus och passivhus är att HFAB:s Plusenergihus i Halmstad även producerar hushållsel.
I fredags togs första spadtaget för ett banbrytande hyreshus i Harplinge norr om Halmstad. Det byggs enligt plusenergikonceptet HFAB++.
Som passivhus värmer det till stor del upp sig självt, men med ett mindre tillskott från bergvärme och solceller täcks energibehovet för värme, varmvatten och fastighetsel. Därtill beräknas solcellerna, på årsbasis även täcka byggnadens totala energibehov, alltså även hushållsel. Sammanlagd energianvändning blir 50 kWh/m2 A-temp och år.
Men den ljusa delen av året beräknas solcellerna å andra sidan producera 60 kWh/m2 A-temp per år och kan därför leverera ett överskott till elnätet på 10 kWh/m2 A-temp, år som motsvarar årsförbrukningen av varmvatten och hushållsel för en familj på fyra personer. Därmed beräknas byggnadens totala energianvändning i praktiken att bli lägre än noll.
– Vårt plusenergikoncept HFAB++ kombinerar passivhuset med effektiv produktion av värme och solel som täcker husets energibehov. Det första pluset är värme, varmvatten och fastighetsel. Det andra pluset är även hushållsel. Det är vi stolta över eftersom hushållsel utgör mer än hälften av förbrukningen i detta effektiva hus, säger Ulf Johansson, energi- och VVS-samordnare på HFAB i ett pressmeddelande.
I vanliga bostäder kräver värme och varmvatten tre gånger så mycket energitillskott som hushållsel, men här är behovet så lågt att hushållselen kräver mest, men kan ändå täckas med egenproduktion.
Huset rymmer åtta lägenheter. HFAB och NCC samarbetar med Karin Adalberth, som byggt Sveriges energieffektivaste villa i Lund som Plusenergihus.