Brasilien ska satsa nästan 66 miljarder dollar på att förbättra landets infrastruktur. Bland de svenska bolag som kan gynnas finns Hexagon, Sandvik, Atlas Copco, Volvo och Skanska.
Paketet, som presenterades av president Dilma Rousseff på onsdagen, kommer enligt Financial Times i ett första skede vara fokuserat på järnvägar och motorvägar, men senare även omfatta flygplatser, hamnar och vattenfarleder.
Av den totala summan ska cirka 60 procent, eller nästan 40 miljarder dollar, spenderas inom fem år. För resterande del gäller ett 25-årsperspektiv.
Av Hexagons totala försäljning genereras cirka 4 procent i Brasilien.
-Det är såklart positivt för Hexagon, speciellt för Geosystems som är inriktat mot infrastruktur och egentligen mot alla de typer av satsningar som ska göras. Man ska dock komma ihåg att detta inte är något som kommer att påverka nästa kvartal, säger Mattias Stenberg, Hexagons ir-chef, till Nyhetsbyrån Direkt.
Åtgärdspaketet ska fördubbla kapaciteten på landets större motorvägar, enligt Brasiliens transportminister Paulo Passos. Då kommer exempelvis vältar från Atlas Copcos division Bygg- och anläggningsteknik, krossar från Sandviks affärsområde Construction samt asfaltsläggare och grävmaskiner från Volvo Construction Equipment (VCE) att behövas.
- Det är förstås glada nyheter för Atlas Copco att Brasilien tänker investera så mycket i sin infrastruktur. Vi har lokal tillverkning av vältar och portabla kompressorer i landet, och kommer säkert att gynnas av ett sådant här stimulanspaket, säger Atlas Copcos presschef Daniel Frykholm.
Atlas Copco-koncernens försäljning i Brasilien låg 2011 på knappt 4 miljarder kronor, nästan 5 procent av totalen. Bolaget avslöjar inte hur mycket av det beloppet som genererades inom bygg- och anläggning men divisionens andel på koncernnivå om 16 procent är enligt Daniel Frykholm en "hyfsad vägledning".
Sydamerika står för cirka 6 procent av VCE:s intäkter och motsvarande siffra för Sandvik Construction är kring 10 procent. Man kan på goda grunder anta att Brasilien utgör en ansenlig del av de siffrorna.
- Det är positiva nyheter även om vi naturligtvis inte har fått några order än. Man kanske även ska vara medveten om att Constructions exponering mot Sydamerika är relativt begränsad, säger Magnus Larsson.
Den stora motorvägutbyggnaden ska åstadkommas genom att rättigheterna för att driva sammanlagt 750 mil motorväg säljs till privata aktörer.
I Chile har Skanska byggt, ansvarat för drift samt sålt av betalmotorvägar. I en intervju med Direkt i vintras sade Skanskas tidigare chef i Latinamerika, Hernán Morano, att motorvägar kan bli aktuellt även i Brasilien.
- I huvudsak är vi verksamma inom energisektorn i Brasilien, men givetvis är detta positivt för landet. Vi utesluter ingenting och får titta närmare på vilka projekt det blir tal om, säger Skanskas presschef Edvard Lind till Direkt om stimulanspaketet.
(Nyhetsbyrån Direkt)