Myresjöhus agerade vårdslöst när företaget använde enstegstätade fasader i Svedala, anser Högsta domstolen. Domen öppnar upp för flera liknande rättsfall.
-Domen är rena rama chocken för Byggsverige, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas riksförbund.
Lättnaden var stor hos villaägarna i Svedala nära Malmö när Högsta domstolens (HD) dom kom i dag. Efter flera års kamp kan husägarna gå vidare med skadeståndskraven gentemot Myresjöhus, när rättsfallet nu skickas tillbaka till hovrätten.
-Jag kan inte se det som något annat än en seger. Vi har levt i en stor ovisshet i många år nu. Det här kommer att skaka om hela byggbranschen, säger Patrik Bredberg, en av husägarna, och fortsätter:
-Det är full pott! Vi kunde inte ha fått en bättre julklapp.
Tvisten handlar om 34 villor som omkring 2000 byggdes med så kallade enstegstätade fasader och relativt snart fick betydande fuktskador. Byggmetoden hann dock totalt användas i över 20 000 svenska småhus innan det slogs larm om dess brister.
Rättsfallet är av stort principiellt intresse enligt Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas riksförbund, eftersom dagens dom dels slår fast att Myresjöhus agerat vårdslöst och alltså har ett ansvar för felen, dels att även andrahandsköparna har rättigheter gentemot entreprenören.
Han anser att byggbranschen nu måste se över sin verksamhet på allvar.
-Det krävs att byggbranschen gör en uppryckning och ställer sig frågan hur man jobbar med ekonomiskt, socialt, miljömässigt och etiskt ansvarstagande, säger Stenberg.
-De måste på ett bättre sätt veta att de levererar det som de sagt att de skulle leverera.
Även Konsumentombudsmannen (KO), Gunnar Larsson, anser att domen är viktig.
-Den har otroligt stor betydelse för konsumenternas situation när det gäller byggmetoder som används av byggbranschen. HD slår fast att byggbranschen måste testa sina metoder innan man använder dem, säger han.
-Man kan dra en enkel parallell till bilbranschen, som gör otroligt mycket tester innan man släpper ut bilarna och sedan återkallar bilar om det är något som måste åtgärdas.
Exakt hur många villaägare som kan beröras av HD-domen är oklart. Enligt Gunnar Larsson handlar det dock om ett stort antal.
-Vi vågar säga att det är flera tusen andra konsumenter ute i landet, säger han.
-Det är en bra julklapp både för villaägarna i Svedala och kanske även andra konsumenter som har drabbats eller kommer att drabbas av byggmetoder som är felaktiga.
Högsta domstolen, som i en dom i mars i år kom fram till att byggmetoden som använts var felaktig, ger nu villaägarna rätt även i ansvarsfrågan. Rätten var dock oenig. Två ledamöter anser att Myresjöhus inte var vårdslöst när fasadmetoden användes.
Justitierådet Lars Edlund var en av dem som var skiljaktig i domen.
-Vi anser att det var en etablerad byggmetod och att man därför inte kan säga att Myresjöhus var vårdslösa när de valde konstruktionen, säger han.
-Men det är ju majoritetens mening som gäller. Det betyder att Myresjöhus anses ha fullt ansvar för den felaktiga konstruktionen.
(TT)