Glas är ett vackert och motståndskraftigt material. Det används ofta i byggnader, bland annat i fasader och balkonger.
Men glaset kan ibland angripas, till exempel genom urlakning av färsk betong. Det förfular glaset och försämrar transparensen, glasets viktigaste funktion.
Text: Claes-Göran Hanberg
På initiativ av Glasforskningsföreningen Glafo pågår därför en förstudie hos Research Institutes of Sweden (RISE) för att i ett första steg fastställa sambandet mellan kemiskt angrepp på glasytan och urlakning av betong.
Skador på glasytan förekommer i höga hus men också under byggprocessen. Olika faktorer kan påverka/angripa glas. Fukt, luftens svaveloxid och andra luftföroreningar samt surt regn, surt vatten, salt och urlakning ur betong är några exempel på glasets fiender.
– Vid urlakning kan vatten som varit i kontakt med betong rinna ner och angripa glaset på balkongerna längre ner. Angreppen kan vara i form av utfällningar eller etsningar på glaset. Etsningarna/utfällningarna syns som avlånga ränder eller fläckar på glasytan, säger Parisa Sehati, kemist och forskare på RISE.
Urlakningen är störst under de första sex månaderna efter gjutning och betongsammansättningen påverkar sannolikt risken för urlakning.
– Ur teoretisk synvinkel ökar risken för korrosion (angrepp) hos glaset om cementens pH-värde är högt (basiskt), berättar Parisa Sehati.
Luftföroreningar påverkar
– Glasytor i byggnader nära havet kan angripas av salt och fukt och glas i samma hus kan påverkas olika. Den glasfasad som vetter mot havet angrips oftare än andra fasader. Men även olika glaskvaliteter kan spela in, säger Parisa Sehati.
Hur glaset förvaras under byggtiden är en annan parameter.
– Det är viktigt att förvara det fuktsäkert, framhåller Parisa Sehati. Annars kan vatten kondensera mellan glasskivor som har kontakt med varandra och leda till utfällningar och i värsta fall etsningar.
Att vaccinera sig är ett effektivt sätt att slippa många sjukdomar. Kan glas också ”vaccineras”?
– Under byggfasen kan man sätta upp en transparent folie med en luftspalt mellan folien och glaset. Då kan glaset både andas och skyddas mot betongrinning. Sätter man folien direkt på glasytan finns risk för värmesprickor, säger Parisa Sehati.
Alla parametrar ska identifieras
Forskningsprojektet är i nuläget bara i en förstudiefas.
– Vi har undersökt två betongtyper med olika pH-värde, 12 och 13. Testerna gjordes i två olika miljöer; laboratorie- och utomhusmiljö på två olika typer av glas. Ett prov avsåg vanligt planglas, medan det andra var behandlat med en ytbeläggning. I båda fallen tittade vi på hur urlakningsvatten från betong påverkade glasen, säger Parisa Sehati.
På grund av mycket låga regnnivåer i Stockholm, där testerna gjordes hos RISE CBI Betonginstitutet, kunde forskarna inte observera någon påtaglig skillnad hos de två glassproverna i utomhusmiljö.
– Men hos de prover som testades i labbmiljö såg vi tydliga utfällningar på ytan. Nästa steg i detektivarbetet är att undersöka glasen i ett svepelektronmikroskop, säger Parisa Sehati.
Arbetet fortsätter nu i en förstudie inom Smart Housing Småland.
– Målet är att tillsammans med betongtillverkare, byggherrar och byggföretag identifiera parametrar som påverkar glas och ta fram förslag till konkreta lösningar på problemet med angrepp på glas, avslutar Parisa Sehati.
Faktaruta:
RISE Research Institutes of Sweden är ett statligt och oberoende forskningsinstitut och en innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar RISE till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.
2 300 medarbetare jobbar med alla typer av innovationsprocesser. RISE, med huvudkontor i Göteborg, erbjuder unik expertis och ett 100-tal test- och demonstrationsmiljöer för framtidssäkra teknologier, produkter och tjänster.