Ekonom: Bra idé att binda bolånen

Foto: Riksbanken
Foto: Riksbanken

Inget varar för evigt, inte ens de låga räntorna. De flesta bedömare tror nu att räntebotten är nådd.
Därför kan det vara läge att se över bolånen.
De senaste årens låga räntor har varit gynnsamma för bolånetagarna. Men situationen med en så låg ränta under en så pass lång tid är ovanlig.
Och trots att Riksbanken säger att det är mer troligt med en ytterligare sänkning av styrräntan än med en höjning, tror många ekonomer tvärtom.
-För att räntorna inte ska börja stiga säger man att det är mer sannolikt med en sänkning. Jag tror att det är mer prat än allvar, säger Tor Borg, chefsekonom på den statliga banken SBAB.


Stigande långräntor

Först i slutet av 2018 räknar Riksbanken med att höja styrräntan, som framför allt påverkar de rörliga räntorna. Flera bedömare tror att höjningen kommer tidigare, dock inte under 2017.
Det innebär att de rörliga boräntorna kommer att ligga kvar på ungefär samma nivå som i dag under nästa år, enligt Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar.
-Fram till slutet av året då marknaden kommer att börja ta höjd för kommande räntehöjningar från Riksbanken, säger hon.
De långa räntorna, som främst styrs av omvärldsfaktorer, har redan börjat klättra uppåt så smått. Den utvecklingen väntas fortsätta, framför allt drivet av den amerikanska ekonomin med förväntningar om en expansiv finanspolitik och ökad tillväxt.
-Jag räknar med uppgångar på mellan en halv procent och lite mer när det gäller lån med bindningstider på mellan två och fem år, säger Tor Borg.
Enligt SBAB:s prognos kommer den femåriga bolåneräntan att vara uppe i 3,00 procent i slutet av 2017, jämfört med dagens nivå på 2,36 procent. Den tvååriga räntan som i dag är 1,50 procent väntas stiga till 2,00 procent under samma period. Det innebär att det blir mellan 5 000-6 500 kronor dyrare per år att binda ett lån på 1 000 000 kronor på de löptiderna.


Dela upp lånen

I dag låter en majoritet av bolånetagarna den största delen av bolånen löpa med rörlig ränta, enligt privatekonomen Jens Magnusson på SEB. I det rådande läget tar han fram det klassiska rådet att inte lägga alla ägg i samma korg.
-Man kan inte säkert veta när och hur snabbt räntorna kommer att stiga. Man måste ha beredskap för att privatekonomin ska klara olika scenarier. För de flesta betyder det att det är en bra idé att inte satsa allt på ett kort, säger han.
Om du inte har jättestora marginaler i ekonomin, eller om du vet med dig att vill ha den stabiliteten i ekonomin som bundna räntor innebär, då är det ungefär nu det är dags att agera. Maximalt 30-40 procent rörligt och att dela upp resterande del på ett par olika bindningstider, är hans rekommendation.
-När Riksbanken börjar höja och de korta räntorna vänder uppåt ordentligt, då kommer de långa räntorna redan ha gjort det. Avvaktar du för länge är risken att det känns väldigt dyrt att binda, säger Jens Magnusson.
 
Fakta: Boränteprognoser, siffror i procent


Nordea 
Boränta, löptid dec-16  jun-17  dec-17  dec-18                 
3 månader       2,02    2,00    2,00    2,50   
2 år    2,08    2,10    2,45    2,95   
5 år    2,46    2,45    2,90    3,15   
SBAB   
Boränta, löptid
3 månader       1,69    1,70    1,70    2,20   
2 år    1,49    1,75    2,00    3,00   
5 år    2,36    2,60    3,00    4,00   
Källa: Nordea, SBAB

(TT)