Klättring på Kaknästornet

Gustav Krokstorp från Klätterservice inspekterar betongkonstruktionen och kartlägger skador. Foto: Klätterservice i Norden AB
Gustav Krokstorp från Klätterservice inspekterar betongkonstruktionen och kartlägger skador. Foto: Klätterservice i Norden AB

Reparbetare från Klätterservice påbörjar i dagarna ett nytt uppdrag på Kaknästornet: en totalentreprenad om fasadrenovering. Över tornfasadens samtliga 155 höjdmeter ska rostangripen armering friläggas och behandlas mot vidare angrepp. Klätterservice har erfarenhet från denna typ av betongarbeten och har tidigare utfört reparationer på TV-tornet.

I jämförelse med att bygga ställning är reparbete en mer tids- och kostnadseffektiv metod vid denna typ av underhållsarbeten.

- Att bygga ställning skulle för det första kräva omfattande transporter av material, vilket gör reparbete till den mest miljövänliga åtkomstmetoden. För det andra är byggnationen av en så här hög ställning en väldigt komplex och kostsam uppgift, säger säger Anton Torsholm, vd på Klätterservice.

Tornet fyller främst en samhällsnytta gällande TV-sändningar mm, och för att skydda den känsliga utrustningen har Klätterservice utvecklat ett system anpassat efter förutsättningarna.

- För att skydda sändningsutrustning på tornet har vi specialkonstruerat burar som hänger under reparbetarna. De syftar till att samla upp nedfallande betong under själva bilningsarbetet när vi frilägger armeringen, säger Anton Torsholm

De klättrande hantverkarna arbetar i ett system med två rep, där det ena är ett arbetsrep och det andra ett säkerhetsrep.

- Säkerheten sätter vi alltid främst, menar Anton. Alla våra hantverkare är certifierade för arbete i rep enligt internationella standarder, säger Anton Torsholm.