Årets byggnad i Stockholm utsedd

Kontorschef Mikael Stenqvist på Tham & Videgård Arkitekter tar emot priset tillsammans med Sten Wetterblad, regionchef för Akademiska Hus i Stockolm. Stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert delar ut prisen. Foto: Lennart Johansson
Foto: Åke E:son Lindman
Foto: Jean-Baptiste Béranger
Foto: Jean-Baptiste Béranger

Stockholms stad har delat ut priset för Årets Stockholmsbyggnad 2016. Vinnare blev Arkitekturskolan som Akademiska Hus har uppfört åt KTH.

 Bland totalt tio nominerade projekt fick KTH:s nya profilbyggnad Arkitekturskolan, ritad av Tham & Videgård Arkitekter,  flest röster och kammade därmed hem segern. Juryns motivering lyder: ”Ett fint anpassat tillägg till en trång miljö där fasadens roströda cortenstål, med sin organiska form, ger ett både mjukt och uppkäftigt intryck. Ett generöst hus som får besökaren att känna sig såväl nyfiken som inbjuden.” – Jag är mycket stolt och glad över att vi fått detta prestigefyllda pris. Arkitekturskolan är en spektakulär byggnad som står ut samtidigt som den smälter in på KTH Campus. Det är ett gott och fokuserat samarbete som ligger bakom hela projektet, och det är extra roligt när det är stockholmarna själva som röstat fram oss, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm i ett pressmeddelande.

Fakta ArkitekturskolanByggherre: Akademiska Hus

Entreprenör: PEAB

Arkitekt: Tham & Videgård

Byggstart 2012

Färdigställande: Höstterminen 2015

Hyresgäst: KTH Arkitekturskolan

Verksamhet: Arkitekturutbildning och entréplats

Bruttoarea: 14 300 kvm

Ort: Stockholm

Campusområde: KTH Campus