Vill förbättra kunskapen om natursten

På ytor som används mycket, som Uppsalas gågata, krävs ett tåligt material. Natursten har dessutom ett estetiskt värde. Foto: Jann Lipka

Kunskaperna om användningsområden, hållbarhetsaspekten och möjligheterna med natursten är för dåliga och nyrekryteringen till branschen liten. Därför behövs mer kunskap om natursten.

Text: Susanne Ringheim Kilje

Det menar Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund.

- Man hör ibland att det är svårt att välja natursten. Om man tänker på att det finns runt 20 000 olika stensorter tillgängliga kommersiellt i världen, med olika egenskaper, färg och struktur, så är det kanske förståeligt, säger han.

Men, om man lär sig en grundläggande gruppering av natursten så har man kommit en bit på vägen, menar han.

- Den går att dela in i silikat- och karbonatsten. Silikatsten är hårdare och tål sura medel, till skillnad från karbonatsten. Alltså är det olämpligt att ha karbonatsten i vissa miljöer.  

Att sprida information och kunskap om natursten är viktigt för Sveriges Stenindustriförbund, som jobbar aktivt med frågan. Varje år kommer ett par hundra frågor om val av sten, användningsområden, fördelar, begränsningar, möjligheter, skötsel och så vidare.

- Uppenbart finns ett stort behov av mer kunskap om natursten. Ge mig ett annat material inom byggbranschen som har samma hållbarhet i kombination med extremt energisnål framtagning – stenen sågas ju ut från naturen. Natursten är flexibel, hållbar och miljövänlig. På ytor som används flitigt är den fantastisk, säger Kai.

Gångvägar, golv, fönster- och köksbänkar samt bad är självklara exempel på naturstenens tålighet. Många variationer i färg och struktur gör det möjligt att skapa alla möjliga uttryck.

b
Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund, önskar att fler kunde mer om natursten. Foto: Sveriges Stenindustriförbund

Räcker inte helt till

Förbundet har lagt mycket fokus de senaste åren på att ge arkitekter, landskapsarkitekter och andra yrkesgrupper grundläggande kunskap om natursten.

- Vi håller föreläsningar och informerar på andra sätt. Men vi är en liten bransch med ett litet kansli så vi hinner inte med allt, säger han

Förbundet anordnar även workshops för studenter, primärt från SLU Alnarp, där de får öva praktiskt på att hantera natursten. Informationsmaterial till olika utbildningar som efterfrågar detta tillhandahålls genom Stenhandboken, förbundets omfattande informationsmaterial om sten. Den revideras regelbundet och finns kostnadsfritt på www.sten.se. I tidskriften Sten jobbar förbundet löpande med att ge goda exempel på projekt av natursten. I tidningen får också frågor som dyker upp ett svar.

- Att dessutom ge support via mejl och telefon prioriteras av oss som bransch, säger han.

Har satt samman projektgrupp

Fasader med natursten är ett växande område. Även om Stenindustriförbundet representerar materialleverantörer är man aktiv för att hitta de bästa sätten för montering av natursten. En projektgrupp som ser över olika monteringssätt i Europa har satts samman av förbundet.

- Eftersom natursten håller otroligt bra har skyskrapor ofta fasader med natursten. Höga byggnader, där man vill ha mekanisk infästning, exempelvis med skensystem eller kramlor, är ett område för dialog. När det kommer till golvytor i sten inne och ute är det mycket diskussioner om olika typer av fästmassor. Här samarbetar vi med Byggkeramikrådet, säger han.

Genom det årliga Stenpriset och Designpriset försöker Sveriges Stenindustriförbund inspirera till ytterligare användning av natursten. 2023 fick Josefine Kastberg och Arkkas Arkitekter Stenpriset för gestaltningen av Skogsvillan. Här förankrar stenen huset och familjens önskan om ett liv i samspel med naturen. Stenen är central för både platsen och gestaltningen, exteriört och interiört.

b
Köksön i granit väger nio ton och återfinns i projektet som vann Stenpriset 2023. Foto: Martine Lie Interior Concepts

- Vinnarobjektet beställde ett stenblock och byggde ett hus utifrån det. En nio ton tung köksö i granit förankrar huset som samlande kraft, säger Kai.

Designpriset delas ut i samarbete med Malmö universitet. Här får industridesignstudenter chansen att tänka till kring hur natursten kan användas på innovativa sätt.

- Vi har sett allt från en pepparkvarn av rest-sten till en möbelserie i överbliven natursten. Vinnaren 2023 hade skapat en eldosa i sten - genialt, snyggt och praktiskt, säger Kai.

Vill ha fler till branschen

För att stimulera intresset att ta emot praktikanter har förbundets informationsblad Praktikpoolen skickats ut till medlemsföretagen. Som känt är det svårt att locka yngre människor till industri och hantverk, men som tidigare skolledare känner Kai till studievägledarens viktiga roll. Därför har han tät kontakt med studievägledare i olika kommuner.

- Vi är 1 300 personer i branschen och nyrekrytering är inte alltid det lättaste. Natursten är verkligen naturens eget material och borde vara intressant för många fler, både i bearbetning och användning.

b
Sveriges Stenindustriförbund arbetar på flera fronter för att höja intresset för bearbetning och användning av natursten. Foto: Kai Marklin
b
Workshop för studenter vid Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: Kai Marklin