Regeringen överväger att höja bolånetaket till 90 procent

Anna Broman, näringspolitisk expert, Byggföretagen. Foto: Byggföertagen

Regeringen har givit Finansinspektionen i uppdrag att utvärdera möjligheten att höja bolånetaket från 85 till 90 procent. Byggföretagen har länge förespråkat en höjning av bolånetaket.

Anna Broman, näringspolitisk expert på Byggföretagen, kommenterar beslutet: "Vi är medvetna om att bolånetaket har hindrat många från att köpa bostäder, särskilt unga som vill etablera sig i starka arbetsmarknadsregioner men som saknar nätverk, kötid och kapital. Om Finansinspektionen beslutar att höja bolånetaket skulle det vara ett betydelsefullt besked som minskar tröskeln till bostadsmarknaden."

Beslutet innebär även en minskning av ränteavdraget för lån utan säkerhet, som ofta används av de som inte har en 15-procentig kontantinsats för att köpa en bostad. Fredrik Isaksson, chefekonom på Byggföretagen, kommenterar: "Det finns skillnader mellan bra och dåliga lån. För många unga som har svårt att spara ihop en kontantinsats är blancolån den enda möjligheten. För dem blir det dyrare att komma in på bostadsmarknaden, särskilt om Finansinspektionen tvekar att höja bolånetaket."

Byggföretagen anser att uppdraget kunde ha varit mer omfattande och att man kunde ha övervägt en ännu högre höjning av bolånetaket, med tanke på den minskning av ränteavdraget för lån utan säkerhet som nu genomförs.