Novusundersökning visar att 9 av 10 kommuner har behov av underhåll och investeringar i vattentjänster

Fyra av tio kommuner uppger i en färsk Novusundersökning att de inte har utrymme i sin budget för att även hantera de åtgärder som behövs för att vattentjänsterna ska fungera vid ökad belastning, till exempel på grund av skyfall. FOTO: Blücher

I en färsk undersökning har Novus frågat Sveriges kommuner hur prioriterad vattenfrågan är, vilket behov av underhåll som finns samt vilka resurser som krävs för att genomföra eventuella investeringar i vatteninfrastrukturen. Resultatet, som redovisades i samband med va-mässan Vatten 2023, visade att 88 procent av de tillfrågade uppger att de har ett mycket eller ganska stort behov av underhåll och investeringar.

Rapporten från Novus, som fått namnet ”Temperaturen på Vatten-Sverige”, genomfördes på uppdrag av va-mässan Vatten2023. Den visar också att 45 procent av de tillfrågade svarar att de saknar, eller inte vet, om det finns en budget som täcker behovet av de nödvändiga investeringarna. Bland de kommuner som inte anser sig ha en tillräcklig budget återfinns främst kommuner som har en högre andel landsbygdsområden (45 procent) jämfört med städer (29 procent).

Fyra av tio kommuner uppger att de saknar budgetutrymme för att även hantera åtgärder som behövs för att vattentjänsterna ska fungera vid ökad belastning, till exempel på grund av skyfall. Även här återfinns skillnader i landet. Av de kommuner som svarar att budget för ökade kostnader saknas återfinns 55 respektive 48 procent i norra eller västra Sverige. 24 procent av kommunerna svarar att de inte vet om någon sådan budget finns.

Undersökningen visar också att sex av tio kommuner saknar plan för vattenförsörjning vid skyfall. Den 1 januari 2024 ska samtliga kommuner i Sverige ha upprättat en vattentjänstplan för att säkra en långsiktig vattenförsörjning och stå bättre rustade vid skyfall. Med drygt två månader kvar kommer alltså en majoritet av kommunerna att stå utan plan vid årsskiftet.

Vattenindustrins ordförande, Anette Seger, menar i en kommentar till undersökningen, att resultatet bekräftar det branschen har sagt och Svenskt Vattens investeringsrapport visar.

– Klimatförändringarna med ökade skyfall och torka ökar trycket på en redan utmanad och eftersatt bransch, där kompetensbristen har blivit en akilleshäl, säger hon.

Anders Carlsson