Bidrar till småskalig kvarterskänsla – i stadsdelen Majorna

I det expansiva området Fixfabriken i stadsdelen Majorna i Göteborg byggs Brf Takgöken, som består av 127 bostadsrättslägenheter med utsikt över Älvsborgsbron. Det nya kvarteret bidrar till att skapa en trivsam kvartersstad i området runt Fixfabriken, där flera olika aktörer bygger nya projekt för tillfället.

AV: ANNIKA WIHLBORG  ILLUSTRATION: ARKITEKTERNA KROOK & TJÄDER

Kvarteret byggs med Fixfabriken som granne och byggstarten ägde rum i början av 2022. I slutet av 2023 räknar byggherren och totalentreprenören F O Peterson & Söner Byggnads med att kvarterets första lägenheter står klara för inflyttning. Lägenhetsstorlekarna i brf Takgöken kommer att variera mellan ett och fem rum och kök. För den arkitektoniska utformningen står Arkitektbyrån Krook & Tjäder, som har utformat ett omväxlande kvarter med varierande takhöjder och omsorgsfulla detaljer. Fasaderna kommer att bestå av traditionellt rött fasadtegel, vilket harmonierar med omgivningarna.

bild

MILJÖMÄRKS ENLIGT MILJÖBYGGNAD SILVER

De boende får även tillgång till en innergård med plats för lek, umgänge och avkoppling. I kvarteret planeras dessutom en stor gemensamhetslokal där de boende kan träffas och umgås. Cykelrum, miljörum, gemensamhetslokalen samt en gemensam verkstad för de boende blir uppglasade och byggs med direkt entré ut mot gatan. Kvarteret kommer att miljömärkas med Miljöbyggnad silver, vilket bland annat uppnås genom att man använder sig av grön betong i stommen.

bild