SBUF hyllar cirkulära tjänster

Johanna Andersson och kollegor i projektet.

Nu har vinnarna av Årets innovation utsetts, Johanna Andersson har tilldelats priset för ett projekt som leder arbetet med cirkulära tjänster inom installationsbranschen.

På evenemanget Årets innovation hyllar Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF) forskning och innovation. Där presenteras även fjolårets viktigaste projektresultat. Tre projekt nomineras, och ett av dessa utses till vinnare. I år tilldelades priset projektet "Cirkulära tjänster som främjar återbruksmarknaden i installationsbranschen", med Bravida som ansökande företag och Johanna Andersson från IVL Svenska Miljöinstitutet som projektledare.

– Det är särskilt glädjande att förstapriset för Årets innovation går till ett projekt som är relevant för hela byggbranschen. Cirkularitet är en viktig del av hållbarhet, och det krävs att hela branschen samarbetar för att uppnå våra mål. Detta projekt är ett viktigt steg på vägen, säger Christina Claesson-Jonsson, ordförande för SBUF.

Motiveringen för det vinnande projektet lyder:

"Installationsbranschen, liksom hela byggbranschen, behöver öka cirkulära materialflöden för att skapa hållbara byggnader och installationer. Ökat återbruk kräver nya standarder, samarbeten och affärsmodeller. När kraven på återanvändning av material ökar utmanas till exempel installatörernas intäktsmodell med vinstmarginal på materialpåslag. Rapporten förvandlar hinder till möjligheter genom att erbjuda en handlingsplan med konkreta aktiviteter som möjliggör samverkande cirkulär materialhantering inom installationsbranschen."

Priset delas ut i hård konkurrens bland de många projekt som bedrivs med SBUF-finansiering. De nominerade andrapristagarna räknas också som vinnare. De nominerade andrapristagarna till priset är:

  • STAR – Temperatursprickdata för klimatförbättrad betong Ansökande företag: Skanska Sverige AB Projektledare: Hans Hedlund

  • RBK-metod för RF-mätning i golvavjämning Ansökande organisation: Byggföretagen Projektledare: Ted Rapp